Marksesteenweg 165 8500 Kortrijk

Zonder voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van de Vriendenkring Treinbestuurders Kortrijk mag niets uit deze website voor andere doeleinden worden gebruikt dan het doel waartoe deze website werd opgericht.


De personen op de foto’s zijn ervan op de hoogte dat de foto’s die tijdens de activiteiten van de vriendenkring worden genomen, bestemd zijn voor publicatie op deze website en hebben daartoe hun stilzwijgende toestemming gegeven. Zij kunnen  deze toestemming ten allen tijde herroepen.

Karting 17/07/2015

Ongeveer drie jaar geleden spraken enkele Kortrijkse treinbestuurders af om eens samen te gaan indoorkarten in Kortrijk in het gezelschap van enkele kennissen en familieleden.  Dit initiatief kreeg al snel een vervolg, er kwam ook interesse van bij de treinbegeleiders en na enkele indoorsessies werd besloten om het eens buiten te gaan proberen op het circuit van Ostricourt in Noord-Frankrijk. © VTK / Nico Vandebuerie

Dit viel enorm in de smaak en sinds 2014 wordt er een keer of 3 per jaar een uitstap naar Ostricourt gepland.  Op 17 juli 2015 waren 12 deelnemers aanwezig, uit de depots van Kortrijk (treinbestuurders èn treinbegeleiders), Poperinge en zelfs Gent Sint-Pieters. 

Ondanks de vooraf voorspelde onweders bleef het de hele tijd droog, waardoor we het maximum konden halen uit de karts, die met een 14 pk sterke 390cc-viertaktmotor uitgerust zijn en een maximumsnelheid halen van ongeveer 90 km/u. 

Na een korte briefing gingen we voor de eerste keer de baan op voor een parcoursverkenning van ongeveer 5 minuten. 

Daarna volgde onmiddellijk de kwalificatiesessie, aan de hand waarvan de startposities bepaald worden.  Voor de eerste twee plaatsen werd het enorm spannend tussen Gert Houthaeve en Nico Vandebuerie, die de hele kwalificatie lang op een paar meter (of soms zelfs op een paar centimeter) van elkaar reden.  Uiteindelijk haalde Nico het met een tijd die 0,3 seconden sneller was dan de snelste tijd van Gert. 

Na de kwalificatiesessie konden we gelukkig even pauzeren.  Karting is fysiek een stuk zwaarder dan je zou verwachten en een drankje is zeker welkom.  Kathleen (vriendin van Frederick Vanderper) en Katrien (vriendin van Davy Vancoillie) hadden ook gebakjes en cake voorzien, hetgeen zeer in de smaak viel bij de hongerige racers. 

Rangeerster Kay, die normaal ook zou meerijden, nam heel wat foto’s voor, tijdens en na de race en uiteraard zijn we haar daar ook dankbaar voor.  Kort samengevat: zonder de dames hadden we geen eten en geen foto’s.

Na de pauze kon de race van start gaan, geheel toepasselijk werd de start gegeven met de Franse vlag.  Er ontstonden al snel enkele spannende gevechten.  Onder andere Bert Vanneste en Mattias Catry lieten zich daarbij opvallen, terwijl Hendrik Calis uit Poperinge in een gigantische stofwolk van de baan ging en daarmee de schoonheidsprijs voor de mooiste uitschuiver in de wacht sleepte.

Ondertussen werd er vooraan stevig doorgereden.  Het mooiste bewijs daarvan is dat we met 3 deelnemers in de top-5 van de beste rondetijden van de dag beland zijn.  Na 15 minuten hadden de meesten 9 ronden van 1500 meter afgelegd, aan een gemiddelde snelheid van ongeveer 60 à 65 km/u.  Na het vertoon van de finishvlag konden we nog een relaxed uitlooprondje rijden en parkeerden we de karts in de pits. 

Opnieuw bleek iedereen grote dorst te hebben en waren de cake en gebakjes zeer populair.  De rondetijden werden uitvoerig geanalyseerd en we werden uitgenodigd voor een podiumceremonie, waar de top-3 een trofee in ontvangst mocht nemen. 

De schuimwijn voor de eerste plaats werd netjes verdeeld onder de aanwezigen, want het was alweer een zeer geslaagd evenement.  Rond 21u waren we terug in Kortrijk, waar een aantal deelnemers nog samen een natje en een droogje gingen nuttigen.  De volgende uitstap naar Ostricourt zal wellicht in september plaatsvinden, wie geïnteresseerd is om ook eens mee te rijden neemt best contact op met Davy Vancoillie of Nico Vandebuerie. 


Uitslag kwalificatie (startopstelling):

 1.  Nico Vandebuerie (TB LK)
 2. Gert Houthaeve (TB LK)
 3. Kenny Declercq (TBG LK)
 4. Jürgen Priem (TB LK)
 5. Steven X (TB FGSP)
 6. Frederick Vanderper (TB LK)
 7. Hendrik Calis (TB FPP)
 8. Davy Vancoillie (TB LK)
 9. Elvin Vandepitte (TB LK)
 10. Mattias Catry (TB LK /DB Schenker)
 11. Bert Vanneste (TB LK)
 12. Dempsey Knockaert


Uitslag race:

 1.  Nico Vandebuerie (TB LK)
 2. Gert Houthaeve (TB LK)
 3. Kenny Declercq (TBG LK)
 4. Jürgen Priem (TB LK)
 5. Steven X (TB FGSP)
 6. Frederick Vanderper (TB LK)
 7. Davy Vancoillie (TB LK)
 8. Elvin Vandepitte (TB LK)
 9. Mattias Catry (TB LK /DB Schenker)
 10. Bert Vanneste (TB LK)
 11. Hendrik Calis (TB FPP)
 12. Dempsey Knockaert